Historik

Inspirationen till ArtPlatform väcktes 1998 från städer som Milano (Vogue, Fendi, Trussardis, Prada mfl) och New York (Creative Time) där den samtida konsten är en given aktör i flera sammanhang. Det som fascinerade mest var de mötesplatser som uppstod och den oändlig arena som öppnade sig för konsten.

 

ArtPlatform startades 2002 i egna lokaler på Svarvargatan 2 i Stockholm med idén att skapa en ny plattform för samtidskonsten vid sidan av den etablerade institutions- och gallerivärlden. Ett av målen var att låta den samtida konsten dyka upp på oväntade platser i vardagliga miljöer som offentliga platser och på företag; såsom Jernhusen AB (Stockholm Central) och John Matssons fastighets AB;s nya kontor, AB Stångåstadens bostadsområden. Ett andra mål var att ge konstnärer möjlighet att tänka utanför the white cube och då främst vända sig till de konstnärer och formgivare som kunde tänka sig att arbetar med platsspecifika verk och som vill anta nya utmaningar.

 

Sedan uppstart har ArtPlatform utvecklat sin strategi för att intressera och närma sig näringslivet och inspirera till samarbeten med den samtida konsten. Strategierna har visat på positiva resultat och idag förser vi fastighetsbolag och byggbolag med spännande konstprojekt producerade av samtida konstnärer.

 

ArtPlatform startade upp i samarbete med Stiftelsen framtidens kultur.