Projekt i urval

Annèe Olofsson
Dagny 1925-1973
Beställare: Wallenstam
KV Svanhöjden i Älta


Konstverket Dagny (1925-73) är sprunget ur ett antal händelser, en upptäckt som ledde till nästa under framtagandet och produktionen av konstprojektet. Verket består av en print mot garagets glasfasad där då 10 åriga Dagny står i en skogsglänta med en cykel och betraktar oss med en intensiv blick. Verket består även av ett antal textutdrag från Dagnys fotoalbum, texterna är återgivna i hennes handstil och inbrända i träet utmed gatan. Idén till Dagny 1925-1973 beskriver konstnären Année Olofsson så här: I min research av bilder stötte jag på en bok som handlade om Ältas historia. Den innehöll bilder på människor och platser i Älta. Vardagliga bilder ur människors privata fotoalbum. Jag bläddrade fram och tillbaka och såg många intressanta bilder men det var EN BILD som jag hela tiden återkom till…Dagny på cykeln. En bild av en liten flicka på 30-talet som på en allt för stor cykel är på väg in på en skogsstig. Det var något speciellt med Dagnys blick, hon liksom försökte att säga något till mig kändes det som. Som om hon ville att jag skulle följa med henne in på stigen. Det var nog meningen att jag skulle välja Dagny. Det var hon som skulle täcka glasfasaden. Jag skulle berätta Dagnys historia. Dagny som föddes i Älta 1925 och som dog där 1973 endast 48 år gammal. En historia från förr berättad idag. I en tid då vi rusar fram i 300 km/timmen ständigt letande efter nya kicker och uttryck kändes det rätt att stanna upp sakta in och stanna tiden en stund. Låta någon som inte finns längre berätta sin tysta historia. Det finns även tre sittutrymmen på garaget med liggande träpanel. Jag har valt ut diverse texter ur Dagnys fotoalbum. Dessa texter som är skrivna i Dagnys egen skrivstil har sedan bränts in i panelerna på ca samma ställen som de var skrivna i fotoalbumen. Man får nu själv fantisera om hur bilderna såg ut. Sist men inte minst…när jag började min research om Dagny upptäcke jag att hon var en aktiv hobby konstnär. Hennes man Börje som fortfarande är i livet och bor i Älta har sparat allt hon gjort under sin korta livstid.
(Text av Année Olofsson 2015)

Eva Marklund
I Talk with the spirits
Beställare: HSB Stockholm
Brf Fagerliden i Tullinge


Verket I talk with the spirits av Eva Marklund bär på idén att skapa en modern hällristning, ett nutida avtryck. Området runt Tullinge har ett flertal lämningar från stenåldern och däribland ett antal runstenar, den närmaste återfinns på Hamravägen, något söder om Tullinge. 
Intentionen med placeringen av bilden är att göra den tillgänglig för barn och vuxna att känna på, ett taktilt verk. Inspirationen är hämtat från konstnärens mor som under uppväxten brukade promenera bort till en stor sten nära barndomshemmet för att tala med sina bortgångna föräldrar. 
Likt en ritual lade hon handen mot berget för att utbyta tankar och hämta kraft. Motivet är ett fingeravtryck, som en evig handpåläggning..

Elisabeth Henriksson
For ever and ever
Beställare: Skanska Nya Hem
BRF Båtklubben i Hammarby sjöstad


For ever and ever
Elisabeth Henriksson har arbetat med tema vatten. Hennes inspiration kommer från vattnets eviga kretslopp – havet, molnen, regnet och floden. Verken är stiliserade och naiva, likt förstorade smycken vill hon att de - likt vattnet själv - ska kännas värdefulla och lekfulla på samma gång.
Verken består av massivt glas och naturoxiderad mässing. Henriksson har valt att bara arbeta med transparent och svagt vittonat glas, då det har en stor förmåga att fånga upp ljuset. Med mässingen som skiftar i guld har hon velat ge entréerna en varmare känsla, det fungerar även väl ihop med ekfanéret som ramar in fönstren. Verken kommer att förändras och upplevas olika under dygnets olika tider på grund av de naturliga skiftningarna i ljuset utifrån. Henriksson vill att man ska associera till vattnets föränderlighet och rörelse. Kraften som finns i det stora havet, men även det stilla och meditativa som man kan uppleva i den porlande bäcken eller regnet som faller på ett plåttak.

Elisabeth Westerlund
Ugglor i mossen
Beställare: HSB
Brf Lill-Jan Norra Djurgårdsstaden


UGGLOR I MOSSEN
Verket är uppbyggt som ett mönster inspirerat av natur och historia från Nationalstadsparken där byggnaden ligger. Inte långt från bfr Lill-Jan ligger Karl XI:s fiskestuga från 1680-talet. Det är nationalstadsparkens äldsta byggnad. Ihop med den sitter en ek, lika gammal som huset. Eken gör underhållet av huset lite besvärligt, men inga ekar från huggas ner i nationalstadsparken, som har norra Europas största bestånd av gamla ekar. Därför finns det ett antal ekblad och ekollon i mitt mönster. En bit därifrån, inne i Lill-Jansskogen på andra sidan Värtabanan, ligger Ugglevikskällan. Där har stockholmare i hundratals år kunnat dricka brunn, även om vattnet idag är otjänligt. Slätten runt omkring gjorde också platsen lämpligt för picknick och diverse folkfester. Ugglorna i mitt konstverk har jag ritat av från träpaviljongen som byggdes runt källan 1902. Det som löper som ett nät genom bildmönstret är från Gasklocka 3, byggd 1912. Inuti det yttre stålhöljet finns samma slags klocka som de två äldre i tegel och som kan liknas vid en bälg som höjdes och sänktes i förhållande till hushållens gaskonsumtion. Stålkonstruktionens diagonala rutmönster är som ett spindelnät i "Ugglor i mossen" och binder allting samman. Högst upp mitt i bilden har dessutom en spindel dykt upp som en effekt av mönstrets spegling.
De fotografiska inslagen i bilderna kommer också från trakten. Värtans blåa vatten, Husarvikens vassruggar, den gröna gräsmattan inte långt därifrån och den rödbruna gamla ladan, kallad drottning Kristinas lada, som ligger på väg mot Fiskartorpet och Stora Skuggan.

Birgitta Muhr
Ljushuvuden
Beställare: Svenska Bostäder
Kv Jordfräsen i Johannelund


Ljushuvuden är två skulpturer som fångar upp och leker med ett av utemiljöns självklara element; Gatubelysning. Lyktor som kommunicerar både med miljön och med varandra och med de boende eller besökande. Motivet; lyktor som får eget liv, fantasi och drömmar vävs ihop med vardagens ting och funktioner. Privat och allmänt, inne och ute knyts ihop och får del i varandra. Skulpturerna korresponderar med övrig utebelysning och sittplatser med en sockel av grå granit som används i planteringen framför entréerna i den ena skulpturen. Gestaltningen kommer att upplevas tydlig både på håll och nära, dag som kväll. Material: brons.

Torbjörn Johansson
Beställare: Skanska Nya Hem
Brf Iskristallen Kungsholmen
 

Malin Lundmark
Random
Beställare: Svenska Bostäder
Kv Kantskäraren, Johannelund


Malin Lundmark vill skapa ett mönster som binder samman de tre olika huskropparna. Hon har inspirerats av trädgrenar och ljus/skuggverkan då det blir ett grafiskt mönster som binder samman huskropparna, som förstärker arkitekturen och skapar ett levande och dynamiskt mönster.
Stora partier är transparenta för att synliggöra miljön runt omkring. Det asymmetriska mönstret består av olika breda strålar/fält i olika ljusa toner med olika transparens. Detta gör att de tillsammans skapar ett djup och det känns som om vissa partier ligger framför och vissa bakom.
Från gårdarnas insida blir mönstret också ett sätt att rama in gården och gör att det känns mer personligt.

Katrin Helmersson och Matthias Van Arkel
Beställare: Stockholmshem

Katarina Löfström
I in the sky
Beställare: KF Fastigheter
Bromma Blocks
Curator: Frida Cornell

Rookies 2011 Moderådet och KF fastigheter

Annèe Olofsson och Hadar Tilja
Beställare: Svenska Bostäder

David Svensson
Skylight line
Beställare: KF Fastigheter
Bromma Blocks

Maria Friberg
Alongside us
Beställare: Svenska Bostäder
Kv Fikonet, Södermalm

Torbjörn Johansson
Flöten
Beställare: Riksbyggen
Brf Konvojen Hammarby Sjöstad

Ulrika Sparre och David Svensson
Finlandsparken, Ekskogen
Beställare: Vasakronan, Fortum, Stockholms stad och Stockholms hamnar
Invid Finlandsparken i Stockholm

Patrik Gustavsson och Team Alpha
Kikarflickan och Fågelvägen
Beställare: Stångåstaden
Lambohov, Linköping

Splintermind och SSARK

Helga Steppan
Beställare: John Mattsson Fastighets AB
Co producent: Ulrika Sparre

Ulrika Sparre, Oskar Aglert, Hanna Ljung, Johanna Djurberg FD Persson, Björn Kjelltoft och Andreas Hammar
ArtPark
Beställare: Ulriksdals flowershow

Ulrika Sparre, Oskar Aglert och Magdalena Johansson
Ung konst på Centralstationen
Beställare: Jernhusen samt Linköpings kommun