Täby kommun
Täby simhall (2022)


Astrid Krogh
Undervattensvärlden


 

UNDERvattensvärlden

Astrid Kroghs konstnärliga gestaltning för Täby simhall är ett platsspecifikt mosaikverk som sträcker sig över två våningsplan. Idén till verket utgår från det som är grunden för simhallen, simning. Simning som en av mänsklighetens äldsta färdigheter, en lika viktig som lekfull aktivitet. Simning som den enda idrotten utan en tydlig start - det finns inga gamla skrifter som berättar var, när eller varför människan började simma. I Sverige liksom övriga Norden bor många nära någon form av vatten - hav, sjö, älv eller skärgård. Att kunna simma, och att ha en trygg relation till vatten är därför viktigt och simhallar har länge varit den plats som ger alla möjlighet att lära sig simma, genom bland annat simundervisning som del av skolan. Simhallen är också såklart en plats för vattenlek och sport.

 Astrid Kroghs verk för Täby simhall har titeln UnderVattensVärlden. Miljön under vattnet ser olika ut på olika platser, i olika vatten, och livet under ytan är något som länge fascinerat och fortsätter att fascinera människor. Konstverket kopplar på ett poetiskt sätt ihop simhallen, den konstgjorda vattenvärlden, med sitt ursprung och tillkomst, den naturliga vattenmiljön under ytan i naturen - den miljön vi lär oss att vara i genom att tillbringa tid i simhallen. Verket handlar om att ansluta till något ursprungligt men också om att påminna om och uppmärksamma den rikedom som finns under vattnet därute, en värld som är oupptäckt för många. En symbol för lusten att utforska nya världar både inom och utanför simhallen.

UnderVattensVärlden lyfter in miljön från den svenska skärgårdens botten i simhallen, inspirerat av miljöer i Täby simhalls närmiljö och de färger som ofta kan ses i nordiska vatten: turkos, gröna toner och rödbruna toner. Kakelmålningen är ca 70 kvm och går över två plan, och syn i sin helhet genom entrévåningarnas fönster. Ju längre ifrån du är desto tydligare framträder hela motivet.

Beställare Täby kommun. Fotograf: Björn Dahlin

Kontakta gärna ArtPlatform för mer information.