Västerås kommun
Lögarängsbadet


Catrin Andersson
Alignment (2019)


 

Alignment

Tre olika lager av geometriska och organiska former bildar helheten i den konstnärliga gestaltningen  ALIGNMENT som tar plats i taket, ovanför 50-meters- och undervisningsbassängen i det nya Lögarängsbadet i Västerås. Titeln översatt till svenska betyder ungefär ”gruppering i rät linje”eller ”orienterbarhet”. Det refererar både till konstverkets utformning och relationen mellan dess olika delar, till platsen och besökarna. De gula linorna som markerar längderna ovanför 50- metersbassängen fungerar inte bara som ledsagare för simmande, utan blir också till långa solstrimmor som sträcker sig över hela rummet.

 I taket finns svartvita motiv från kolteckningar som framkallats när Mälarens vatten har reagerat med ritkol på teckningspapper och skapat slumpartade mönster. Kolteckningarna har överförts som tryck på innertakets akustikplattor. De svartvita bilderna leker med betraktarens fantasi och kan ses som landskap, öar eller planeter. Runda, reflekterande skivor av plexiglas och bladguld hänger ner från taket och ger en gyllene spegling av vattenytan. De kan ses som vattensamlingar på väg att ta form eller lösas upp.

 ”I en tid då gränser, kontroll och avstånd gärna förstärks, bildar ALIGNMENT gränslandet där de badande, platsen och naturens element för en stund kan släppa taget, smälta samman och bli ett.” - Catrin Andersson

Kontakta gärna ArtPlatform för mer information.