Wallenstam
Kv. Svanhöjden, Älta


ANNÈ OLOFSSON
DAGNY 1925-1973 (2015)


 

Dagny 1925-1973

Konstverket Dagny 1925-1973 består av ett print mot en glasfasad på ett garage i Älta, och ett antal textutdrag som är inbrända i trä på tre sittutrymmen intill garaget. Printet föreställer den då 10 åriga Dagny som står i en skogsglänta med en cykel och betraktar oss med en intensiv blick. Texterna kommer från Dagnys fotoalbum, och är återgivna i hennes handstil.

Annèe Olofsson fick idén till verket då hon i sin bildresearch stötte på en bok som handlade om Ältas historia. Den innehöll vardagliga bilder på människor och platser i Älta, ur privata fotoalbum. Konstnären fastnade för en bild som hon hela tiden återkom till, bilden av Dagny, en liten flicka på 30-talet som på en allt för stor cykel är på väg in på en skogsstig.

– Det var något speciellt med Dagnys blick, hon liksom försökte att säga något till mig kändes det som. Som om hon ville att jag skulle följa med henne in på stigen. Det var nog meningen att jag skulle välja Dagny. Det var hon som skulle täcka glasfasaden. Jag skulle berätta Dagnys historia. Dagny som föddes i Älta 1925 och som dog där 1973 endast 48 år gammal. En historia från förr berättad idag. I en tid då vi rusar fram i 300 km/timmen ständigt letande efter nya kickar och uttryck kändes det rätt att stanna upp, sakta in och stanna tiden en stund. Låta någon som inte finns längre berätta sin tysta historia. (Annèe Olofsson, 2015)

Fotograf: Kjell B. Persson

Kontakta gärna ArtPlatform för mer information.